top of page

Coaching a munkahelyen – Hogyan segíthet a munkaerő megtartásában

Személyes háttér

Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy a mai munkaerőpiacon a jó munkaerő megtartása a legtöbb szervezet számára az egyik legfontosabb cél. A magam részéről a coaching fontosságát már sok évvel ezelőtt felismertem, mind a magánéletben, mind a munkában. Ahogyan pedig néhányan már tudjátok, nemrég újra visszaültem az iskolapadba és jelenleg a Corvinus belső vállalati és executive coach képzésén tanulok. Miért?


Íme három ok:


  1. Szeretnék példát mutatni abban, hogy nem csak elvárom el a fejlődést, hanem én magam is teszek a saját fejlődésemért.

  2. Szeretném a jövőben a szakmai és etikai szempontok betartása mellett vezetői tapasztalataimat másokkal is megosztani.

  3. A coaching erejét és előnyeit, a vezetői működésem során már megtapasztaltam.

Mi (nem) a coaching valójában?

A coach nem mindentudó, aki szakmai ötletekkel, tanácsokkal áll elő a kliens elakadásait érintő témákban. A coach támogatja ügyfelét a fejlődésében, a haladás irányának megtalálásában, kíséri és segíti a változás nehéz útjának megtételében.


A coach vagy coaching szemléletű vezető tehát nagy szerepet játszik a munkavállaló magasabb szintű teljesítményének elérésében, valamint a felmerülő munkahelyi problémák megoldásában.


Milyen területeken, segített a coaching szemlélet bevezetése?

  • munkatársakkal való közös hang kialakításában

  • együttműködés fejlesztésben

  • napi konfliktusok kezelésében

  • döntési helyzetekben

  • stresszes helyzetek csökkentésében

  • szervezeti átalakításban

  • feladatok delegálásában

  • work-life balance

A coaching szemlélet tulajdonképpen a cég munkavállalóiba vetett bizalom gyakorlása, hiszen a coachee támogatást kap akár egy nehézség leküzdéséhez, egy következő karrierlépcső megugrásához, vagy egy új szerepkörrel járó kérdések megvizsgálásához.


Tapasztalataim szerint a coaching hozzájárulhat egy kellemesebb munkahelyi légkör kialakításához. Egy olyan atmoszférához, melyben a csapattagok nem a felmerülő problémára, hanem a megoldásra fókuszálnak. Magabiztosabbak lehetnek, azáltal, hogy felismerik saját megoldásaikat, személyes képességeiket, erősségeiket, és kedvet kapnak azok fejlesztéséhez.


A magam részéről mindig is a pozitív megerősítésben hittem és abban, hogy az emberek felé mindig jóindulattal, kedvességgel és megértéssel érdemes fordulni. Soha nem a gyengeségeiket, hanem azokat a tulajdonságaikat, erősségeiket találjuk meg, amelyekre építeni lehet.


A mai napig nem tudok felidézni egyetlen olyan alkalmat sem, amikor ez ne működött volna.


bottom of page